Čili, zázvor a čo príroda dá.

Autor: Ján Šeďo | 9.8.2015 o 18:03 | Karma článku: 4,61 | Prečítané:  213x

Nie som vegetarián ( Pán Boh chráň ), ale ako človek, všežravec. Takto nás príroda sformovala, tak prečo to meniť ? V prvom rade na to nemám dôvod a v druhom rade, mocná príroda dokáže zatočiť s každým, kto sa jej postaví.

S hrôzou sledujem pár rokov postoj mladých rodín z môjho okolia v otázkach výživy detí. Ak to porovnám s tým, čo som v detstve zažil, potom porovnávam neporovnateľné. Jedli sme to, čo bolo. Byť dieťaťom v šesťdesiatych rokoch minulého storočia naozaj znamenalo konzumáciu toho, čo príroda dala. Sezónne všetko. Nikto nepočítal kalórie, bielkoviny, tuky a o cukrovinách sa nám často len snívalo. Zimné zabíjačky znamenali mimo nezabudnuteľných zážitkov aj príjem množstva tukov. Ak prišiel nečakaný dlhší odmäk, jeternice sa museli skonzumovať, aby sa nepokazili. Sme tu, relatívne zdraví a bez alergií.

Som o tom presvedčený, že prísne stráženie skladby konzumovaných potravín je viac škodlivé, ako užitočné. Človek je originálny jedinec a našablónovať, predovšetkým dieťaťu, stravu podľa knižky o zdravej výžive je potieranie jeho prirodzeného vývoja. Na metabolizmus neexistuje žiadny meter a nikto nevie, ako u konkrétneho dieťaťa funguje. Ak do neho zasiahneme prídelmi zložiek stravy, výsledok sa dostaví. Starí ľudia hovorievali, že telo si vyberie, čo potrebuje. Jednoducho človek na to má chuť. Samozrejme hovorili aj to, že pes má mieru, človek nie. Rozum musí aj tu prevládnuť nad živelnosťou. Ani jeden krajný prípad nie je vhodný. Ako obyčajne, pravda je niekde uprostred, ale všežravcami neprestaneme byť asi nikdy.

Idem s dobou, tak minimálne 6 rokov som pravidelným konzumentom prírodného zázvoru, ale aj čili. Ako prídu na jeseň chladné dni, pijeme len zázvorový čaj s prídavkom mäty, repíka, lipy. Vynikajúce, môžem len doporučiť. Čili konzumujem priamo v polievkach. Nedokážem presne povedať, koľko za týždeň, lebo prejde celý týždeň, že nič, potom zase častejšie. Kde sa len trošku hodí, tak si s mierou pridávam. Jednu papričku na 2 - 3 krát. Sú to doma vypestované papričky, čistá odroda. Majú grády... Nedávno som ich oberal a skonštatoval, že 6 rokov som nemal ani nádchu. Asi to skutočne bude mať niečo do seba. Nemôžem však na ne naučiť vnuka. Ani jediné semiačko neznesie v polievke, hoci to nemôže cítiť. Dlho som tomu nerozumel. Pritom mám overené informácie, že je to vynikajúca prevencia. Čím to asi bude?

Nedávno som konečne pochopil. Býva síce často chorý, laringitída, angína a virózy. Za pár dní je z toho von, ale tých pár dní nemusí do školy ! Učí sa dobre, ale je väčší špekulant, ako som si trúfal myslieť. Darmo, márna je moja snaha...

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

BRATISLAVA

Prestavba stanice sa blíži, Bratislava o obmedzeniach mlčí

Najskôr musia dokončiť modernizáciu električkovej trate na Špitálskej ulici.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.


Už ste čítali?